nedeľa 8. januára 2017

Rozbalením darčekov to nekončí...

Tak mi napadlo... Teda chodí mi to po rozume už dlhšie. Všade sa dnes omieľa a dáva dôraz na to, ako Vianoce nie sú o materiálnych veciach. Že sú to sviatky, pokoja, mieru, lásky, rodiny, pohody. Čím viac je toho stresu a nepohody, tým viac sa to omieľa. A napriek tomu sa pre mnohých končia Vianoce rozbalením darčekov na Štedrý deň (a v tom lepšom prípade až po 26. decembri). Ale o tom to predsa naozaj nie je...


Keď sa ľudia naháňajú za tým, aby nakúpili čo najviac darčekov...
Keď sa kvôli drahým darčekom dokonca zadlžujú...
Keď je mama nervózna lebo ešte nie sú umyté okná, vyleštené kryštálové poháre (nepoužívaný svadobný dar), pozmetané pavučiny v pivnici, na povale a aj v psej búde...
Keď máte deväť druhov pečiva a zákuskov, ale treba aj ten desiaty...
Keď si po Vianociach s úľavou vydýchnete "Ešteže je už po sviatkoch"...

... asi niečo naozaj nebude v poriadku.

Vianoce sú predsa o iných a podstatnejších veciach ako o dokonale upratanom dome. Ale o tom je zbytočné polemizovať po sviatkoch. Len ma mrzí, že mnoho ľudí vníma tieto sviatky ako stresujúce obdobie. Čakajú a tešia sa, keď skončia miesto, aby sa tešili NA ne a chceli si niečo z nich zachovať počas celého roka.

Celkom ma tento rok "dojalo" jedno blahoželanie v znení približne- pekné sviatky, aj keď je už po nich. Bolo to 26. decembra- teda na druhý sviatok vianočný a ešte stále počas sviatkov. Chápem, že po tomto dátume ľudia neriešia sviatky, ale Silvestrovské zábavy. Pracujúci nastupujú do práce a tí poctivejší študenti už možno vyťahujú aj skriptá na učenie. Alebo proste vyrazia na lyže, ale už pre nich nie sú sviatky. Pre mňa však Vianoce končia oficiálne až na Troch kráľov, čiže 6. januára (nielen) preto, že som veriaca. To bol aj človek, ktorý vyslovil želanie, ktoré ma tak "dojalo".

Naozaj v tejto dobe nevnímajú sviatky a sviatočnú atmosféru dokonca ani veriaci? Keď idú do kostola a je vianočné obdobie? Alebo nikomu už nenapovedá, že sviatky neskončili ani to, že sme v televízii oslobodení od nekonečných seriálov? Že sme zahltení rozprávkovými a filmovými klasikami. Či dokonca filmami akokoľvek aj okrajovo súviasiacimi so snehom alebo Vianocami?

Nie nikoho neodsudzujem, nechápte to tak. Žijeme v dobe akej žijeme, kedy je problém zastaviť sa, upokojiť a neriešiť nepodstatné veci. Stalo sa mi, že som nemala pocit, že sú sviatky dokonca ani vtedy, keď som tri dni strávila pri koledovaním s deťmi. A vzhľadom an prácu mojich rodičov môžem zabudnúť na rodinné Vianoce, kedy by sem všetci traja boli spolu rozvalení pred telkou 3-4 dni. Tento rok to bolo dokonca ešte hviezdnejšie ako po minulé roky. Po štedrovečernej olovranto-večery šla mama do nočnej, na druhý deň otec do dennej, mama opäť do nočnej a tretí deň otec v nočnej. Takto asi ideálne Vianoce nevyzerajú.

Nie, naozaj takto vysnívané Vianoce nevyzerajú. No napriek tomu sme sa mali vianočne a užívali si chvíle spolu. A viem, že nie sme jediní, ale mnohí ďalší si sviatky dokážu užiť a je im ľúto keď končia. Prečo by mali? Veď už pán Kochanský so Žbirkom dávno tvrdia, že Vianoce vraj budú každý deň. Tak čo nám bráni? 😉

Púšťanie vianočných pesničiek tomu asi veľmi nepomôže a atmosféru nevytvorí. Takisto ani rôzne Búrlivé burčiaky, Uplakaní muži, Neskrotené kone a podobné televízne skvosty. Skôr ide o naše správanie a vnútorné rozpoloženie. Každý z nás predsa vždy chce prežiť tieto dni v pokoji, harmónii s milovanými. Nie vždy sa všetko podarí, ale ľudia sa aspoň snažia- byť pokojnejší, milší, trpezlivejší, nájsť si čas pre druhých a byť v tej prítomnosti pri nich.

Skúsme si teda zobrať kúsok tejto atmosféry so sebou do všedných dní a spraviť ich sviatočnými. Nevyletieť hneď, keď niečo nejde podľa našich predstáv. Nehádať sa pre každú maličkosť. Nevybuchovať, ale skúsiť hľadať riešenia a kompromisy s chladnou hlavou. Trošku lepšie si zorganizovať čas a povinnosti. Nájsť si čas na priateľov a rodinu a ak sa s nimi nemôžete stretnúť osobne, zavolajte im. Byť tu pre druhých, odložiť z ruky mobil a venovať im plnú pozornosť. Nežiť len virtuálne, ale aj reálne. A v neposlednom rade nájsť si čas aj na seba, na svoje hobby a svoj oddych.

Môžme si z toho spraviť aj výzvu či predsavzatie do nového roka. 😊 Jednoducho a skrátka, skúsme si vziať kúsok Vianoc do každého nášho dňa a možno tie budúce budú ešte lepšie.

Majte krásne dni! 😊

💗😘

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára